PREERIA CU NEBUNI

VSC blog

SĂ NE LĂMURIM CU ACTUALIZAREA PENSIILOR MILITARE

Publicat pe: 24 Sep 2020
Categorii: Actualitate, Politică

Am văzut agitație pe rețelele de socializare și că circulă multe mesaje care fac referire la actualizarea pensiilor militare ca urmare a creșterii salariilor polițiștilor în activitate.

Aș vrea să lămuresc puțin partea legislativă ca să se dezumfle buba cu vise.

Prin intrarea în vigoare, la data de 15.09.2017, a art. VII pct. 3 din O.U.G. nr. 59/2017 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, a fost modificat fundamental art. 60 din Legea nr. 223/2015 care stabilea condițiile în care se actualizează pensiile militare.

Cu alte cuvinte, din luna septembrie 2017 a fost exclusă din legislație procedura de actualizare a pensiilor militare.

Pe cale de consecință Casa de Pensii nu poate face nicio operațiune de actualizare a pensiilor ca urmare a modificării salariilor polițiștilor din activitate, din cauza lipsei cadrului legislativ. Trebuie precizat că această măsură de eliminare din legislație a conceptului de actualizare a pensiilor a fost adoptată de P.S.D. la inițiativa Liei Olguța Vasilescu.

Ceea ce se va întâmpla cu pensiile polițiștilor, ca urmare a recalculării drepturilor în funcție de sporul de fidelitate, modificat corespunzător, pentru perioada în care fiecare a fost în activitate, reprezintă o revizuire și va fi facută în baza unor precizări expres prevazute de alte acte normative, respectiv de O.U.G. nr. 75/2020 și de Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 51/2019.

Știu că dorința de a-i arde, chiar și cu un leu, e mare, pentru că toate mizeriile care s-au întâmplat pe timpul cât au fost în activitate polițiștii au acutizat acest sentiment. Cu toate astea, problema trebuie privită obiectiv și să realizăm ce se poate și ce nu se poate face legal.

Așa că, visele de genul obținerii unor sume consistente, pe problematica recalculării pensiilor în funcție de salariul minim la o anumită dată sau în funcție de alte creșteri ale salariilor, sunt deșarte, iar informațiile circulate pe rețelele de socializare sunt false.

Informație care agită spiritele degeaba

Spre exemplu, de aici, singura informațe adevărată e cea referitoare la Casa de Pensii care va revizui, nu se știe când, pensiile celor care se încadrează pe prevederile O.U.G. nr. 75/2020, adică pe problematica sporului de fidelitate și sporului pentru studii superioare la agenți.

Atenție, ordonanța de urgență instituie termenul de 120 de zile pentru recalcularea salariilor polițiștilor în activitate și nu precizează nimic pentru pensionari.

Cei din urmă vor aștepta revizuirea și respectiv, obținerea unor diferențe în bani, până la momentul în care cei abilitați își vor face timp pentru așa ceva.

E un fel de nemurire a sufletului bazată pe bunul simț, dacă acesta mai există.

Mulțumesc că ai citit această scriere și, dacă ți s-a părut utilă, distribuie informația ca să o vadă și prietenii tăi. Înainte să ieși de pe blog, apasă clopoțelul cel roșu din dreapta-jos ca să primești notificări despre noutăți.


Comentariul tău va fi vizibil pe site după ce va fi verificat de un moderator.


Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu.