PREERIA CU NEBUNI

VSC blog

CUM S-A BĂTUT VITEAZUL NOSTRU LA BRUXELLES PENTRU 79,9 MLD. EURO

Publicat pe: 22 Jul 2020
Categorii: Actualitate

Imediat cum s-a terminat Summit-ul maraton de la Bruxelles, Președintele Iohannis a ieșit public și a declarat că a obținut o sumă istorică pentru România. Ne-a spus că această sumă a fost obținută personal pentru români, după discuții foarte complicate, după negocieri dure, după patru zile și patru nopți de negociere. Poate pentru alții, care și-au văzut interesul țării, așa o fi fost.

Același discurs a fost menținut, pe alocuri nuanțat cu exagerări, la momentul aterizării Președintelui în țară. Iohannis a început să dea mici detalii despre luptele aprige purtate, dar fără să ne arate rănile sângerânde cu care s-a ales după bătăliile purtate cu ceilalți lideri europeni. Probabil că le-a ascuns sub masca de protecție pe care n-a purtat-o la Bruxelles. Nu era nici măcar răgușit.

Totul a culminat cu declarația de presă de la uzina de automobile Ford din Craiova.

„De asta m-am bătut acolo pentru bani europeni, nu pentru mine, pentru România şi pentru dezvoltarea României, pentru restartarea României”.

Vor urma și alte declarații politice pe temă, iar subiectul va fi urcat până la cer de trompetele lui Iohannis. Suntem în campanie electorală. Cumva, Iohannis a venit cu geanta de bani pentru campania electorală a P.N.L. și a lui Orban.

Dacă cineva are curiozitatea să urmărească derularea evenimentelor de la Summit-ul U.E., va observa că situația nu stă chiar așa cum o prezintă Președintele. Mă refer la atitudinea și implicarea directă a lui Iohannis în discuțiile tensionate pe tema banilor europeni. Timp de patru zile, Președintele ne-a informat, cu cadența unui revolver ruginit, că discuțiile continuă și nu s-a ajuns la un consens. Atât presa de casă cât și cea neafiliată puterii ne-au prezentat, în detaliu, tensiunile și punctele de vedere ale liderilor europeni. Ca un paradox, reprezentantul României nu apare în aceste descrieri ca participant activ, mai degrabă a stat pe margine și la poze. O fi avut discuții interioare și negocieri cu demonii care îl tot îndemnau să se bâțâie pe scaun.

Au existat poziționări diferite față de punctele de vedere inițiale, condiționări și limitări ale pragurilor de finanțare, apartenențe la grupuri în funcție de interese și multe alte tensiuni.

Președintele Iohannis nicăieri.

A apărut la sfârșit și ne-a anunțat că, datorită vitejiei, frumuseții și dârzeniei sale, a obținut sacul de bani, special de la domnia sa pentru români. Probabil că strategia de negociere a Președintelui a avut în vedere tăcerea inteligentă, mesajele lipsă, eschiva de responsabilitate, afilierea la cei pierzători și zambetele complice, toate cu paloșul ascuțit și privirea încrâncenată. Nici măcar sursele de încredere sau presa casei prezidențiale, cele care țin tamponul prezidențial, nu au putut să creeze vreun tablou de discuții care să-l includă pe purtătorul de tăcere. 

Interesant ar fi să știm cum s-a poziționat Iohannis la momentul în care Olanda, Austria, Danemarca și Suedia au cerut ca sumele nerambursabile să fie condiționate de planuri naționale de relansare economică, de proiecte ecologice și de respectarea statului de drept. Cam nasol cu condițiile astea. Să fi făcut pact cu Victor Orban și să fi cerut eliminarea condițiilor sau a tăcut și și-a concentrat gândurile către divinitate? Cu siguranță a cerut lumină și gânduri bune pentru colegii europeni ca să le elimine pentru că, la fiecare dintre cele trei condiții, suntem praf și praful în aer.

Ca să avem o imagine clară a victoriei lui Iohannis pe banii europeni, în urma negocierilor pline de lauri pe care și-i dedică, România a pierdut în jur de 5 mld. de euro, față de suma stabilită inițial și împrumuturile nerambursabile au scăzut la jumate, față de 3/4 cât era prevăzut. Asta zic și eu victorie.

ARTICOLE SIMILARE


3000 PLUS NU E SUFICIENT
  • 404 vizualizari

Comentariul tău va fi vizibil pe site după ce va fi verificat de un moderator.


Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu.