PREERIA CU NEBUNI

VSC blog

CUM ACȚIONEAZĂ „BOALA CÎȚU”

Publicat pe: 29 Sep 2020
Categorii: Actualitate, Politică

Am crezut că s-a terminat campania electorală pentru locale și noii aleși vor încerca să revină la realitate, să se ancoreze la marile probleme și să se apuce de treburi serioase în folosul cetățenilor. Treaba nu stă chiar așa și aleșii noștri ca brazii transmit încă mesaje electorale din categoria viselor umede. Prin agresivitatea lor, acestea prind la gușteri pentru că, atunci când vine vorba de decizii extreme, detaliile și legea nu contează.

Mi-a atras atenția declarația prin care Nicușor Dan spune care e prima acțiune de impact pe care o va face la Primaria Bucureștiului:

„Demiterea directorului Direcţiei Juridice”.

Sursa AICI

Îmi aduc aminte că, acum ceva timp, același lucru l-a încercat și ministrul Cîțu când a vrut să desființeze Direcția Juridică din Ministerul Finanțelor. Motivele erau de natură să creeze avantaje pentru familia ministrului și, cel mai important, justiția nu a permis o asemenea măsură care era un abuz și contravenea legii.

Se pare că „boala Cîţu” l-a contaminat și pe actualul Primar General.

Ceea ce vrea să facă Nicuşor Dan pocnind din degete nu e legal şi, dacă ocupantul postului de director la Direcția Juridică din Aparatul Administrativ al Primarului General nu va pleca singur, edilul nu va putea să-l demită doar pentru că așa vor mușchii lui. 

Legislația specifică funcționarilor publici și statutul consilierilor juridici stabilesc anumite proceduri stricte care trebuie parcurse pentru a stabili că persoana a comis o asemenea abatere care să impună demiterea din funcția publică.

Astfel, nicio măsură de sancționare nu poate fi dispusă fără o cercetară administrativă care să demonstreze vinovăția.

Mai apoi, la stabilirea sancțiunii, Primarul trebuie să respecte principiul proporționalității, adică sancțiunea trebuie să fie proporțională cu gravitatea abaterii. Tare, nu?

Probabil, veți spune că legea e prost făcută și trebuie schimbată. Fals, legea a fost făcută pentru oameni normali, în scopul eliminării abuzurilor și pentru a asigura prezumția de nevinovație. Sau, pentru unii, de genul lui Nicușor Dan și parte din susținătorii fără cap, chestia cu nevinovația contează doar dacă sunt ei în cauză.

Unii ar putea gândi că, în cazul de față, poate interveni o restructurare a postului sau a structurii, așa cum se practică din istorie prin alte instituții și ministere atunci când cineva dorește să scape repede de unul sau mai mulți angajați. O eventuală reducere a posturilor se poate face doar dacă sunt îndeplinite anumite condiții, iar în cazul de față nu există așa ceva întrucât avem de-a face cu posturi și o structură unicat din punct de vedere al atribuțiilor. Mai mult, reducerea posturilor ar conduce la imposibilitatea funcționării instituției, iar o eventuală reînființare a unor posturi similare, după destituirea ocupanților, nu poate fi facută mai devreme de un an.

N-aș vrea să cred că prima măsură luată de Nicușor la Primaria Bucureștiului va fi una abuzivă, contrară legii și subiectivă.

Adică, să elimine nejustificat persoanele care au reprezentat instituția în procesele avute de-a lungul timpului cu O.N.G. pe care Nicușor Dan le reprezenta atunci cu mândrie. Așa ceva nu ar fi posibil, nu?

Acest tip de declarație confirmă că am avut dreptate când am spus că acțiunile noilor aleși sunt limitate la un perimetru marcat cu bariere de care s-au lovit, dar pe care nu le-au cunoscut pe timpul cât au activat în antreprenoriat și la O.N.G. (mai multe detalii puteți citi AICI)

Nu mai merge treaba de genul că te-am dat afară și pun în locul tău pe unul care să-mi țină isonul în orice condiții. Cu siguranță, cei care fac parte din Direcția Juridică a Primăriei au avut o criză de râs la declarația noului șef.

Nu vreau să mă credeți pe cuvânt că ceea ce spun e adevărat, ci doar, în limita timpului, să vă informați și să nu puneți botul la vrăjeli. Există o mare diferență între un prost și un prost care e informat și, mai ales când ești luat de prost.

Având în vedere toate cele spuse, trebuie să aveți grijă și să vă feriți de „boala Cîțu” care e foarte contagioasă.

Îndemn la prudenţă, pentru că dacă nu ești precaut, ești prost.

Pentru a aduce lumină pe partea întunecată din capul gușterilor botaniști și susținătorilor disperați, spre exemplu:

„Consilierii juridici nu răspund penal, material, administrativ sau disciplinar pentru susţinerile făcute oral ori în scris în faţa instanţei de judecată sau a altor organe, dacă acestea sunt în legătură cu apărarea şi necesare cauzei ce i-a fost încredinţată.”

Sursa AICI

„(…) în activitatea sa profesională consilierul juridic se bucură de protecţia legii, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat.”

Sursa AICI

Ca să nu vă chinuiți prea mult cu studiul, statutul celor pe care vrea să-i demită domn’ primar e reglementat de:

Mulțumesc că ai citit acest articol și, înainte să părăsești blogul, apasă clopoțelul roșu din dreapta-jos a ecranului ca să primești direct ultimele noutăți.

Dacă ți s-a părut interesant, arată-l și prietenilor tăi.


Comentariul tău va fi vizibil pe site după ce va fi verificat de un moderator.


Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu.