PREERIA CU NEBUNI

VSC blog

CU CE ÎNLOCUIM SĂRUTUL ȘI ÎMBRĂȚIȘĂRILE

Publicat pe: 8 Sep 2020
Categorii: Actualitate

Mare e grădina Domnului. Când vine vorba de plaiurile noastre pitorești nu există vreo graniță care să delimiteze normalul de prostie.

Veste mare că se vor redeschide teatrele.

Directori, actori și alti angajați au avut orgasme cosmice când Orban și-a regăsit brusc interesul pentru cultură. Bineînțeles, totul cu respectarea măsurilor de protecție sanitară și de distanțare socială. Bla-bla! Să te ții de măsuri.

Regulamentul de desfășurare a activităților artistice în această perioadă stabilește niște reguli, pe care doar un nebun le-ar putea lua în seamă, în baza cărora, trebuie să se adapteze piesele de teatru.

Adică, după mințile bolnave ale unora, trebuie și poate fi creat un echilibru între actul artistic și riscul epidemiologic.

Mă, suntem nebuni cu totul? În concret, piesele de teatru ar trebui adaptate astfel încât să fie respectată distanțarea fizică între artiști pe scenă, pe toată perioada spectacolului. Mai mult, scenele în care actorii se ating sau se sărută vor fi eliminate sau se vor înlocui cu altceva. Cu ce anume?

Fraților, sunt convins că realizați ce înseamnă asta. Scenele de luptă, de înfruntare fizică, se vor limita la cuvinte grele adresate ca într-o ceartă domestică și combinate cu priviri tăioase. Totul de la departare. Nici măcar de un scuipat nu mai e loc.

N-am idee cu ce vor fi înlocuite scenele romantice, îmbrățișările și săruturile pasionale.

E posibil ca, în aceste cazuri, totul să înghețe și scena să fie povestită din culise sau proiectată video. Măcar vocea povestitorului să fie sugestivă și imaginile preluate direct de pe PornHub. Dacă e teatru, păi circ să fie. După, totul se va relua în piesă până la următoarea scenă fierbinte care va fi înlocuită de o frecție la un picior de lemn. Cel mai grav, nimeni cu greutate din acest domeniu nu a contestat măsurile și le-au acceptat ca atare, cu speranța că se vor adapta și, ce va ieși, poate trezi interesul consumatorului de teatru. Nimeni nu a avut curajul să spună că așa ceva nu se poate întâmpla și mai bine rămâne închis până situația va permite ca activitatea să se poată relua decent.

Nu văd nicio diferență între cenzura de pe timpul dictaturii comuniste și măsurile stabilite în prezent, prin care piesele de teatru sunt castrate. Ceaușescu voia să credem că tovarășii sunt decenți și sentimentele sunt doar pentru oamenii slabi, iar Orban vrea ca populația să accepte în genunchi că riscul epidemiologic primează și, astfel, trebuie înlăturată orice urmă de emoție.

Am senzația că Orban, sictirit și agasat de întrebările cu redeschiderea teatrelor, a dat ordin, celui mai prost dintre proștii care-l înconjoară, ca să întocmească o serie de reguli ce nu pot fi puse în aplicare.

Înțeleg că noua normalitate e altfel, dar nu cred că implică bătaie de joc.

Cert, totul, indiferent de specificul inițial, se va transforma într-o comedie la care ne vom căca pe noi de râs într-un tragic extrem. Va fi un râs continuu al disperării și, probabil, asta ne va pozitiva starea de spirit pe care guvernanții ne-au distrus-o sistematic de la început.


Comentariul tău va fi vizibil pe site după ce va fi verificat de un moderator.


Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu.