PREERIA CU NEBUNI

VSC blog

BAROMETRUL PANDEMIEI VA FI URNA DE VOT !

Publicat pe: 11 Jun 2020
Categorii: Politică

FOTO: Expert forum

Câți dintre noi mai cred în eficiența măsurilor pentru combaterea efectelor pandemiei? Nu pentru că ar fi neaparat ineficiente, dar pentru ce să aplici măsuri când nu știi dacă virusul e chiar virus, sau dacă e atât de dur pe cât se prezintă.

De aici se naște întrebarea dacă a fost necesară izolarea. Făcând o mică verificare și apelând la logică, dacă un virus se transmite de la om la om prin diferite modalități, ajungem la concluzia că cel mai la îndemână e să nu lași persoanele să aibă contact. 

Nu la fel putem spune când vorbim despre eficiența izolării în contextul economic și electoral, rezultatele fiind de această dată semnificative în mod negativ.

Foarte mulți au început să aibă îndoieli în ceea ce privește virusul în sine. Nu se vede, il simți doar dacă ai avut contact cu el și a produs simptome, deci practic rămâne doar cuvântul autorităților. Cam subțire când vorbim de încredere!

De aici încolo intervine de fapt problema. Dacă la început erau câțiva care nu credeau în existența virusului sau a gravității situației și majoritatea era speriată, acuzând aceste comportamente și neacceptând explicațiile care erau considerate argumente fără sens, în prezent raportul s-a inversat cu totul.

Cine și cu ce au contribuit la această schimbare? În primul rând autoritățile prin măsurile restrictive, care, ce sa vezi, vizau exact preocupările de bază ale majorității. Cu această ocazie, văzând reacțiile, se poate spune că românul are o viață socială intensă și își petrece timpul prin localuri, parcuri, mall-urilor și se plimbă. N-aș zice că e un lucru neapărat rău, dar să nu exagerăm. 

Și asta n-ar fi fost neapărat o problemă, pentru că oricine poate renunța temporar la jucării, însă cineva a apăsat prea mult pe pedală și a turat problema cu restricțiile până la momentul în care gradul de acceptare a devenit critic, aproape de isterie. Totul, în condițiile în care au existat situații când tocmai cei care au impus restricțiile nu le-au respectat și asta crește gradul de iritare.

În al doilea rând, sursele de informare, subjugate guvernului sau situației de urgență impuse în forță de guvern ori din dorința de audiență, au îndesat apocalipsa pe gâtul privitorului avid de informații, dar nu le-a dat și ceva contra senzației inevitabile de greață.

Eforturile nu au rămas fără rezultat, pentru că guvernul a răsplătit ulterior media cu zeci de milioane de euro.

De asemenea, nu toți am trecut în aceleași condiții prin pandemie și cu siguranță majoritatea nu avut aceleași trăiri ca vedetele și marii influenceri care încercau să ne îndemne să stăm acasă și să avem o conduită civică exemplară. Dacă n-am avea exemple de ipocrizie și falsitate am crede că guvernul a investit bani buni și pe acest palier cu priză la public.

Ca să nu mai vorbim despre știrile false care au bombardat populația și, în contextul fricii induse de autorități prin intermediul media și a măsurilor drastice de sancționare, și-au atins obiectivele, aspect demonstrat de sondajele efectuate pe diferite teme.

Astfel, doi din trei români cred că pandemia COVID-19 are legătură cu puterea ocultă mondială, aproape 50% dintre români consideră că virusul este mai puțin periculos decât se crede și doar 1/3 mai vad statul ca pe un partener de incredere. Și dacă vorbim despre sondaje, evenimentele arată modificări inclusiv în procentele care ar putea fi obținute de partidele politice în lupta electorală.

Cu siguranță că rezultatul fiecărui sondaj arată anumite aspecte pe care trebuie să le avem în vedere sau putem să le ignorăm.

În ultima perioadă, mai toți cei implicați în fenomenul ăsta de combatere a efectelor pandemiei au schimbat macazul și s-au reorientat. Unii spre problemele din SUA, alții pe bilanțul pandemiei și guvernanții spre alegeri. Aceiași specialiști în COVID 19 își dau acum cu părerea despre rasism și curând se vor replia către alte subiecte necunoscute dar de actualitate. 

Deci, toate semnele arată că am trecut într-o altă etapă a pandemiei, dar de data asta virusul va fi promisiunea electorală care se leagă de român ca marca de scrisoare. Mult mai periculos și probabil ăsta e motivul pentru care s-a luat decizia prelungirii stării de alertă.

Și în această nouă etapă, politicienii încearcă în mod insistent să ne demonstreze cât de bine sau, după caz, dezastruos, a fost combătuta carcalacul despre care foarte puțini mai cred că ar fi fost atât de fioros sau că ar fi existat.

Odată cu această decizie am intrat în circul electoral din preerie, însă nu știm dacă am făcut-o cu dreptul sau cu stângul. După votul din parlament asupra deciziei de prelungire a stării de alertă, vom vedea cine dă ritmul și când ne va veni rândul să fim băgați în seamă.

În prezent, decidenții ne confirmă că virusul, fiind el privit în plan epidemiologic sau electoral, e mai important ca omul care ar trebui să fie protejat. Deci practic,  grija e să protejeze virusul de om și nu pe om de virus așa cum ar fi normal.

Nu știm dacă evoluția pandemiei va permite desfășurarea alegerilor locale si parlamentare, dar cel mai interesant va fi dacă atunci vom mai reacționa la diverși stimuli precum câinele lui Pavlov la clopoțel și dacă nu cumva virusul ne-a afectat memoria, reducând-o la trei secunde ca la peștișorul auriu.

Dar să nu isterizăm cu argumente pro și contra modului în care guvernul a acționat în situație de criză și a reacționat la necesitățile populației, pentru că singurul și cel mai important barometru al pandemiei îl va constitui prezența electoratului la vot.

Uite așa fiecare vot va fi un indicator și rezultatele ne vor arăta inclusiv cum stăm cu problema gestionării situației în pandemie.

Aștept părerile tale mai jos, în scțiunea de comentarii.


Comentariul tău va fi vizibil pe site după ce va fi verificat de un moderator.


Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu.